Domov
Prihlásiť sa pomocou Microsoft Teams Prihlásiť sa
Vyhľadať
Titulný obrázok
Domov  /  Blog  /  Ako Katush robí rozvrhy

Ako Katush robí rozvrhy

Naposledy upravené 19.08.2023 - pred 257 dňami Čítanie na 1 minútu a 35 sekúnd

Začiatok školského roka je na našej škole veľmi rituálnou a predpovedateľnou záležitosťou. Všetci prídeme do telocvične, vypočujeme si niekoľkohodinovú otváraciu ceremóniu, vrátime sa na chvíľu do tried, a potom ideme domov. Na druhý deň zväčša prisaháme vernosť školskému poriadku a dozvieme sa, na ktorom zabudnutom konci sveta máme skrinky.

V pozadí tohto všetkého sa ale deje niečo tajuplné. Niečo, o čom všetci vedia, vôbec tomu však nerozumejú a považujú to za mágiu… Katush robí rozvrhy. Rozhodli sme sa na to teda pozrieť.

Celý proces sa začína ešte predošlý školský rok, keď posielame dotazníky o voliteľných predmetoch. Keď si Katush pozrie naše odpovede, spraví tabuľky a zistí, aké predmety môžu byť v tom istom čase. Potom zistí koľko hodín týždenne má daný ročník. Ak sa otvorí dvanásť voliteľných predmetov pre jeden ročník, stále sa bohužiaľ musia zmestiť do štyroch alebo piatich hodín, prípadne dvojhodinoviek.

“Preto občas spájam voliteľné predmety o rok starších alebo o rok mladších tried,” vysvetľuje Katush. “Musím zohľadniť aj požiadavky, ktoré dostanem od učiteľov, napríklad to, že v laboratóriu nemôže byť viac ako pätnásť žiakov.”

Potom sú tu ale aj iné podmienky. Niektorým učiteľom nevyhovujú hodiny popoludní, lebo im tam študenti spia, tak chcú radšej nulté hodiny. Alebo keď niekto potrebuje ráno odviezť svoje deti, chce radšej siedme a ôsme hodiny. Aj učitelia sú len ľudia, a preto by mali mať počas dňa aspoň jednu voľnú hodinu.

Katush teda všetky tieto podmienky vloží do programu, ktorý v Edupage robí rozvrhy, a spustí ho. Ten potom niekoľko minút počíta všetky možné kombinácie, a keď nájde príliš veľa chýb, tak stopne túto operáciu. Chyba môže byť vo veľa veciach, ale väčšinou ide o to, že sa krížia voliteľné predmety. “Vtedy mu zadám, že to nevadí a jeden žiak si jednoducho bude musieť zmeniť voliteľný predmet. Prioritizujem od najstarších žiakov po najmladších. Čiže oktávani majú všetky semináre, ktoré chcú, pretože z tých predmetov maturujú a potrebujú ich.”