Domov
Prihlásiť sa pomocou Microsoft Teams Prihlásiť sa
Vyhľadať
Titulný obrázok
Domov  /  Blog  /  Zmestíme sa do školy aj o rok? Čo s tým?

Zmestíme sa do školy aj o rok? Čo s tým?

Naposledy upravené 19.08.2023 - pred 241 dňami Čítanie na 3 minúty a 56 sekúnd

Škola praská vo švíkoch. Čo s tým?

Oslovili sme zástupcu riaditeľky Milana BUJŇÁKA s otázkou o plánoch budúcej prístavby k našej budove školy. Do akej hĺbky s plánmi zašiel nás naozaj prekvapilo. Nepôjde len o dlho očakávanú jedáleň ale aj pohybové štúdio, nové kmeňové učebne a mnoho iných prekvapení. Ste zvedaví na celkovú sumu? Skúste si tipnúť. Milan nám to prezradil.

Malá škola pod Karpatmi

„Sídlo nášho gymnázia má za sebou dlhú cestu. Od Petržalky, cez Iuventu, Teplickú do našej aktuálnej budovy. Tá pôvodne patrila chemickému učilišťu s kapacitou len 200 študentov, no v súčastnosti je nás viac ako päť stovíek. Kvôli tomu sme začali pociťovať zmeny ako rušenie kmeňových učební,“ otvoril rozhovor Milan.

Potrebné zväčšenie priestoru školy bolo jasné už dlhšie a o dostavbe sa medzi študentmi šepká už roky. V roku 2008 bol navrhnutý prvý plán na dostavbu, ktorá sa mala nachádať nad sektorom traktu školy (zborovňa, zasadačka a kabinety). "Dali sme požiadavku na Bratislavský samospávny kraj (BSK), ktorému budova patrí, že chceme robiť nadstavbu nad terajším traktom vedenia školy, čo by bolo úplne ideálne, aj pre kmeňové učebne aj viacúčelový priestor. Problém je v tom že budova má nevhodný podklad a statik nadstavbu neodporúčal," povedal nám Milan. "Budova sa nachádza pod úpätím Karpát a problém je, že sme práve v priestore, kde steká podzemná voda," doplnil.

Nadstavba sa teda nakoniec nekonala, ale problém s kapacitou sa len zhoršoval. V priebehu rokov preto musela načas zaniknúť učebňa výtvarnej výchovy (už je znova založená), školská knižnica (aktuálne v skrinkách na chodbe), tretia učebňa informatiky či malá telocvičňa, ktorá sa priečkami zmenila na tri nové kmeňové učebne.

Nový návrh

Milan sa ale nevzdal a prišiel s novým plánom, ktorý sa začne uskutočňovať skôr, ako si možno myslíte. Keďže nadstavba na existujúce budovy nie je zo statického hľadiska možná, nové priestory budú vybudované povedľa. Tu však problémy iba začínajú. "Požiadali sme samosprávu o výnimku, pretože na celom Bielom kríži platí stavebná uzávera".

Proces pridávania nadstavieb je rozdelený na 3 fázy, každá pridáva niečo nové.

"Predĺžila by sa prístupová chodba (dlhá chodba do telocvične), vošlo by sa do priestorov pohybového štúdia," hovorí s nadšením v hlase Milan o prvej fáze, a zdôrazňuje že jediné na čo sa čaká je podpis zriadovateľa. V tejto fáze by sa pridalo pohybové štúdio, ako náhrada za malú telocvičnu ktorá bola prestavaná na triedy. Toto pohybové štúdio by malo byť postavené už v najbližších mesiacoch, a malo by byť hradené 50% škola, 50% Bratislavsky samosprávny kraj. Dokončenie je plánované a prístupné ešte pred začiatkom nového školského roku.

IMG_20220413_101929

Zmestíme sa

"Druhou fázou, pre nás veľmi pálčivou je nedostatok kmeňových učební," pokračuje. Ich nedostatok nás trápi už niekoľko rokov. Zišli by sa nám triedy aj viacúčelový priestor. Statik však nadstavbu neodporúčal. Aj toto bol jeden z dôvodov prečo sa o nadstavbe dohadovalo tak dlho. Preto vedenie školy našlo nové riešenie, ktoré je staticky možné a pridáva 4 poschodia, a teda 4 nové učebne. "Ako je teraz chemické laboratórium, pri poslednom okne na končiacej chodbe, a na tom istom mieste aj na vyšších poschodiach, tým činom by sme dostali 4 nové triedy". Táto prístavba by umožnila presun niektorých učební do novopostavených priestorov. Napríklad fyzikálne laboratórium by sa mohlo presunúť k chemickému laboratóriu. Aj tieto nové priestory by už mohli byť použiteľné na začiatku nového školského roku. Samozrejme, ak sa rokovania s úradmi nenatiahnu a prejdú bez problémov.

sv

Čo ďalej?

Ak by zvýšili financie, Milan má pripravenú ešte jednu fázu ktorá je aktuálne v štádiu rokovania.Jedáleň je už dlhé roky téma medzi študentmi. Avšak aj keď by výdajňa jedla mala byť "za rohom", kuchyne sa nedočkáme. "Ak by tam mala byť aj kuchyňa, vyžaduje si to oveľa väčšie priestorové podmienky, ale my ten priestor nemáme," vysvetľuje. „Základy výdajne jedla zasahujú do pozemku susedného okresného súdu, a preto sa bude musieť počkať na schválenie. Výdajňa jedla by bola postavená tak, aby mala prístup k ceste, a tým sa uľahčil prístup k dovozu jedla.

Druhá časť tretej fázy by bola prístavba kabinetov pre učiteľov. „S pribúdajucimi žiakmi pribúdajú aj učitelia,“ hovorí Milan. Skoro všetci učitelia by boli radi, ak by mali vlastné kabinety. Tieto kabinety by im umožňovali mať vlastné zariadené priestory, čo bolo by to pre nich aj pohodlnejšie. V tejto fáze by sa aj zväčšoval vestibul, ktorý je pre 500 žiakov veľmi malý.

Tretia časť tretej fázy by zahŕňala aj zastrešenie aktuálneho ihriska. Umožnilo by to konať na ihrisku rôzne akcie, alebo ho aj využiť ako viacúčelové športovisko.

Pýtate sa, koľko to všetko bude stáť? Celá nadstavba by stála približne 2,3 milióna eur. Keďže škola si to z vlastných peňazí nemôže dovoliť, pomoc zriaďovateľa, teda BSK je nevyhnutná. Aktuálne sú druhá a tretia fáza v rokovaní, a dúfame, že ak bude úspešné, zmeny sa zrealizujú v plánovaných termínoch.